Nenojautu, ka nepareizi novācu bietes – zaudēju 50% no ražas (nesteidzies, nevilcinies)

Daudzus gadus pat nenojautu, ka katru gadu bietes no dārza novācu nepareizi un tikai savu kļūdu dēļ zaudēju līdz pat 50% no izaudzētās un novāktās ražas.

Kādu dienu kaimiņš ieraudzīja mani novācot bietes. Viņš pienāca pie manis un teica, ka šajā jautājumā nevajadzētu steigties. Visam jābūt laikā un pareizi.

Viņa man pastāstīja vienkāršu algoritmu, kā novākt bietes no dārza, kā tās sagatavot uzglabāšanai un kā tās faktiski uzglabāt. Kopš tā laika es to daru, un rezultāts vienmēr ir iepriecinošs.

Nesteidzieties

Biešu novākšanā svarīgākais ir nesteigties. Tā viņš man teica: “Nesteidzies, citādi tu tikai liksi cilvēkiem pasmieties!” Un ar šo punktu viss nav tik vienkārši un nepārprotami.

Šeit nav runa par pašu steigu, bet gan par vēlmi izdarīt visu un pēc iespējas ātrāk no tā atbrīvoties. Bet tas nedarbosies ar bietēm. Jo šis dārzenis ir kaprīzs un nav tik vienkāršs, kā šķiet no pirmā acu uzmetiena.

Pats galvenais, lai nekādā gadījumā nevajadzētu vienkārši paņemt bietes un izvilkt tās no zemes aiz galotnēm. Jo, lai gan tā āda ir diezgan bieza, tā joprojām radīs mikroskopiskas plaisas, caur kurām neizbēgami iekļūst patogēnā flora. Un nākotnē šādas sakņaugi var būt jutīgi pret puvi.

Saknes vienmēr vajadzētu nedaudz izrakt no apakšas ar lāpstu un uzmanīgi izņemt tās no zemes.

Un jums nevajadzētu steigties novākt bietes vakarā. Daudzi par to nezina: vakara stundās galotnēs notiek barības vielu aizplūšana. Vakarā izraktie sakņu dārzeņi nav tik saldi un sulīgi kā no rīta savāktie.

Lasi vēl: Uzkodu gurķus gatavoju biežāk nekā mazsālītus (galvenais ātri)

Jo rīta stundās sakņu kultūras audos ir maksimālā cukuru, barības vielu un sulu koncentrācija.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment